[QAD] Onderwijsblog van HannahOnderwijsblog van juf Hannah


Over ons

[QAD] Onderwijsblog van Hannah

Leuk dat je op mijn blog komt kijken. Mijn naam is Hannah en ik ben sinds zeven jaar juf. Ik sta dagelijks voor de leukste groep 4 van het hele land en ik doe mijn werk met veel plezier. Toch merk ik dat binnen het kinderonderwijs zowel voor juffen en meesters, als voor ouders er vaak nog veel vragen onbeantwoord blijven. Ik hoop op mijn blog meer duidelijk te scheppen over bepaalde onderwerpen binnen het kinderonderwijs en op leuke wijze te kunnen informeren. Je leest hier over het leven van een juf van groep 4 en alles wat je wilt weten over het lager onderwijs.

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Een taalcursus voor jongeren: tof én leerzaam
15 oktober 2020

Als je op zoek bent naar een taalcursus, dan let j

Engels leren in de zomer
21 december 2017

Engels leren in de zomer Heeft jouw kind moeite me

Een taalcursus voor jongeren: tof én leerzaam

Als je op zoek bent naar een taalcursus, dan let je op een aantal dingen. De cursus moet uiteraard leerzaam zijn, prettig in opzet en opbouw en niet te prijzig. Maar hij moet ook passen bij de leeftijd van de student. Niet elke jongere wordt blij van de doorsnee taalcursus voor volwassenen. Hier gaan we eens verder op in.

Het juiste niveau

Het doel van een taalcursus is net zo eenvoudig als duidelijk: je wil je taalkennis in een bepaalde taal opvijzelen, met als uitgangspunt de kennis die je al in huis hebt. De juiste taalcursus daarbij vinden is echter nog niet zo makkelijk. Bij een cursus die qua niveau te hoog is, haak je al snel af. Zeker als de eerste lessen al te moeilijk zijn, wordt het verschil al snel te groot. Is het niveau van de lesstof echter te laag, dan heb je eigenlijk nog een groter probleem. De lessen zijn voor jou te makkelijk, je beantwoordt met gemak de gestelde vragen en de oefeningen vormen voor jou geen uitdaging. Met andere woorden: de cursus is voor jou al snel saai, gaap.

Aantrekkelijk geprijsd

Niemand geeft graag veel geld uit aan een taalcursus, of het nou voor jezelf is of voor een ander. Ben je op zoek naar een taalcursus voor jongeren, bijvoorbeeld je kind, dan ben je ook kritisch op de prijs. Je wil niet de hoofdprijs betalen als een iets goedkopere cursus ook prima voldoet. Anderzijds wil je ook niet voor een dubbeltje op de eerste rang, want zo’n spotgoedkope en dus aantrekkelijke cursus kan in de praktijk nog wel eens erg tegenvallen. Goedkoop blijkt dan inderdaad duurkoop.

Taallessen passend bij jongeren

Mogelijk nog belangrijker bij het uitkiezen van een taalcursus voor jongeren: de cursus moet passen bij de leeftijd van het kind of de puber. Een kind moet op de juiste manier uitgedaagd en geprikkeld worden. Afhankelijk van de leeftijd van de jongere kan dat bijvoorbeeld door aangepast woordgebruik, dat rekening houdt met die leeftijd, liefst ook met wat hippe woorden in de tekst. Jongere kinderen worden ook enthousiast gemaakt om te leren door leuke illustraties die de taalcursus opsieren. Een taalkamp zoals Summercamp (Engels voor bengels) kan ook een leuke optie zijn om een taal te leren.

Maak een goede afweging

Let dus behalve op de prijs en het niveau op de uitstraling van de cursusmap. Hoe ziet de inhoud er uit? Past dit qua niveau, lay-out, tekst en illustraties bij de leeftijd van het kind. Wordt het kind blij van deze cursus, zodat het met veel plezier en regelmaat de wekelijkse lessen leert en huiswerk maakt? Veel succes met het kiezen van de juiste taalcursus!